תמרור אזהרה: רשויות המס בארה"ב מאיצה את הביקורת על תושבי ארה"ב המשלמים מס בישראל
במהדורה של עיתון הארץ בשפה האנגלית מיום 27.4.2012, נכלל מאמר מאת מרדכי י. טוורסקי, אשר כותרתה הינה: "רשויות המס בארה"ב מאיצה את הליכי הביקורת ביחס לתושבי ארה"ב המשלמים מס בישראל". במסגרת מאמר זה מצוין כי אמריקאים המגישים בקשות להחזר מס בישראל כפופים לביקורת מצד רשויות המס בארה"ב באופן תכוף אשר לא היה מוכר עד כה, כך בהתאם למספר משרדי רואי חשבון ידועים בישראל.
כך, נכתב במסגרת אותו מאמר כי משיחות שניהלו רואי חשבון שונים עם כתבי הארץ, עולה כי במהלך השנתיים או שלוש השנים האחרונות, המינהל האמריקאי "הידק את הטבעת", זאת ביחס לחברות שהוקמו במקלטי מס על ידי תושבי ארה"ב, וזאת בניסיון למסות ולאכוף את הרווחים הנצברים באותן חברות. כן נאמר באותו מאמר כי "תושבי ארה"ב החיים בישראל צריכים להיות מודאגים" וכי "לאור דרישות הדיווח החדשות ע"י בנקים בישראל וזאת בהתאם להוראות ה- FATCA (The Foreign Account Tax Compliance Act), יקשה על תושבי ארה"ב החיים בישראל להימנע מהתנהלות מול רשויות המס בארה"ב בעתיד".
החל משנת 2014, הבנקים בישראל יזהו וידווחו לרשויות המס בארה"ב על כל חשבון המנוהל על ידי תושבי ארה"ב וזאת ביחס לשנת המס 2013. בשנת 2016 וביחס לשנת המס 2015, הבנקים יידרשו לדווח על ההכנסות בחשבונות. בהתאם לתקנות הזמניות, בנקים ישראליים פטורים מזיהוי חשבונות קיים אשר יתרתם עומדת על פחות מ-50,000 דולר ארה"ב ביחס ליחיד ועל פחות מ- 250,000 דולר ארה"ב עבור ישויות משפטיות אחרות (כדוגמת חברות, נאמנויות ועוד). אך קיים ספק האם הבנקים יבצעו את האבחנה האמורה כאשר הם באים לדווח לרשויות המס בארה"ב.
במאמר קודם שפורסם במהלך חודש אפריל 2012, דיווח הארץ כי נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, שקל לפנות לממשלה ולכנסת בבקשה להגיע להסכם מס עם הרשויות בארה"ב, אשר יסייע להפיג את החששות של הבנקים בישראל ביחס לרגולציה החדשה של רשויות המס בארה"ב ביחס לתושבי ארה"ב החיים מחוץ לארה"ב. במסגרת הדו"ח שהכין בנק ישראל בנושא זה נקבע כי בנק לאומי כבר דורש מן הלקוחות האמריקאים שלו לחתום עד סוף חודש אפריל 2012 על מסמך שבו הם מצהירים כי הם עומדים בדרישות החוקיות שהועלו על ידי רשויות המס בארה"ב. ככל שאותם לקוחות לא חותמים על מסמך כאמור, הם מסתכנים כי חשבונותיהם יוקפאו. גם בנק הפועלים מקיים פרוצדורה דומה ביחס ללקוחותיו האמריקאיים.
כתגובה להידוק הרגולציה כאמור, וכפי שדווח באתר NRG, תושבי ארה"ב משכו מחשבונותיהם בישראל סך של ביליון דולר ארה"ב במהלך החודשים האחרונים. לאור האמור לעיל, הסברה הינה כי רשויות המס בארה"ב רק יגבירו את הביקורת שלהם ביחס לתושבי ארה"ב החיים בישראל ויהיו בעלי גישה למידע רב ביותר ביחס לאותם תושבים, וזאת באמצעות הבנקים והמוסדות הפיננסיים. רשויות המס בארה"ב גם מתמקדות באפשרות של ניצול לרעה על ידי תושבי ארה"ב החיים מחוץ לארה"ב את הנושא של רישום ילדיהם כתושבי ארה"ב וקבלת נקודות זיכוי בגינם במסגרת הדוחות המוגשים על ידיהם בארה"ב.
ההערכה הינה כי בישראל חיים כ-200,000 תושבי ארה"ב, אשר חלקם מגישים לרשויות המס בארה"ב דרישות להחזרי מס, אותם הם נדרשים לתמוך במסמכים רבים המלווים בהליכים מתמשכים מול רשויות המס בארה"ב. המחלקה האמריקאית במשרדנו תשמח לעמוד לרשותכם ולסייע בידיכם לקידום עניינכם הן מול רשויות המס בארה"ב והן מול רשויות המס בישראל.