השאלה:
859033
2 בעלי מניותיה של חברה פרטית לה יתרת רווח משמעותית מעוניינים להעביר את המניות לחברה בשליטתם כאשר כל אחד יקים חברה משל עצמו שתחזיק את אותו שיעור מניות שהחזיקו באופן ישיר כיחידים. מטרת העברה היא כדי שיוכלו להעביר דיבידנד ללא ניכוי מס 30% לכל חברה מחזיקה, האם העברת המניות או הקצאת מניות הינה אירוע מס חייב?
רו"ח (עו"ד) אלה בניטה* משיבה:
ככלל בעת העברת מניות (או כל נכס אחר) מאדם לישות משפטית אחרת, לצורך העניין גם חברה חדשה באותה בעלות, יחול אירוע מס שכן "יצא נכס מרשותו של אדם".
עם זאת ועל מנת לאפשר שינויי מבנה והעברת נכסים בתוך קבוצות בהן הבעלות נשמרת ללא הטלת מיסים, נחקקו הוראות סעיפי 104 לפקודה ובתוכם סעיף 104א שעניינו העברת נכס מאדם לחברה בבעלותו. זאת מתוך הבנה של המחוקק כי יש לאפשר שינויי מבנה מסוימים שיבוצעו ללא חבות מס כל עוד נשמרת הבעלות ויש בהם טעם כלכלי.
בהתאם להוראות סעיף 104א לפקודת מס הכנסה, אדם יכול להעביר נכס בשלמותו, בכלל זה מניות בחברה (100% לעניין זה יחשבו 100% ממניותיו ולאו דווקא 100% ממניות החברה המועברת), לחברה בבעלותו בתמורה להקצאת מניות באותה חברה (בשיעור מינימום של 90% מכל הזכויות בה) וזאת בפטור ממס. הוראות הסעיף יחולו כמובן תוך עמידה בתנאים מסוימים המנויים בסעיף כגון החזקה מינימאלית של שנתיים בנכס המועבר וכן שמירה במשך שנתיים על שיעור החזקה מינימאלי (25%) במניות החברה החדשה אליה הועבר הנכס שלא יכולה להיחשב איגוד מקרקעין מגבלות שווי וכו.
לאור האמור, במקרה שלפנינו יכול כל בעל מניות להעביר את מלוא החזקותיו באותה חברה פרטית, לחברה חדשה בבעלותו הבלעדית אותה יקים לשם כך. בעתיד, בעת תשלום דיבידנד מהחברה הפרטית לכל אחת מחברות ההחזקה לא יחול מס ובעת משיכה של דיבידנד שיחולק מכל אחת מחברות ההחזקה לכל בעל מניות פרטי יחול מס בשיעור של 30%.
בהתאם כל המפורט, העברת המניות והקצאת המניות בחברות ההחזקה, תוך עמידה בתנאי הוראות סעיף 104א לפקודה, יחולו ללא השתת מס הכנסה.